Boek

Default

 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Luxor in oktober 2018 verscheen bij Uitgeverij Siemes het boek Prikkelend in hoge mate : Een geschiedenis van de bioscopen in Zutphen.


Die geschiedenis, vanaf 1901 tot heden, blijkt rijk en smeuïg. De bekende bioscopen Odeon aan de Berkelkade, Luxor op de Houtmarkt en de Schouwburg-Bioscoop op de Oudewand dateren alle drie uit de tijd van de zwijgende film. De eerste werd in 1917 opgericht door een slager, de tweede in 1918 door een handelaar in lederwaren en aan het hoofd van de derde, uit 1925, stond een gewezen automonteur.
 

Daarvóór kende Zutphen al drie andere bioscopen, die alle drie geen lang leven beschoren was. En nog weer dáárvoor sloegen reizende bioscopen hun tenten in Zutphen op.


Hans Heesen en Emy Vesseur vertellen de verhalen van al deze ondernemingen en portretteren de mensen die eraan verbonden waren.

Dat levert een stoet aan onvergetelijke figuren op, van de reizende bioscoop-evangelist Arie Weltevreden, de filmexplicateur Maurits Vigeveno en harmonica-virtuoos Carel Frederik Losscher tot aan dominee Oskamp die waarschuwde tegen ‘het bioscoop-kwaad’, burgemeester Dijckmeester die Sergej Eisenstein’s Pantserkruiser Potemkineen gevaar voor de openbare orde vond en daarom de vertoning in Luxor verbood en filmoperateur Jean Baptist Vigier die in de oorlog op zoek ging naar zijn zoon die vocht aan de kant van de Duitsers.

Daarnaast komen bekende namen voorbij als de in Zutphen geboren actrice Theo Mann-Bouwmeester die haar opwachting maakte in vijf films, schrijver Menno ter Braak die in Zutphen een lezing over film kwam geven en er en passant zijn vrouw vond, en de Zutphense tekenaar Jo Spier die in 1945 door de Nazi’s werd gedwongen mee te werken aan een propagandafilm over concentratiekamp Theresienstadt, waar hij als jood met vrouw en kinderen gevangen zat.
 

Waar te koop?

- U kunt het boek kopen bij de kassa en in ons theatercafé, tijdens openingstijden. 

- Wilt u het boek bestellen en toe laten sturen? dat kan door € 21,95 (€ 15,- boek + € 6,95 verzendkosten)
over te maken op rekening NL83 INGB 0003 4772 37 van Stichting Film & Theater Zutphen o.v.v. Boek met uw naam en adres. 

Nieuw !

Vanaf nu kunt u online filmhuis films kijken

op MUBI

en op Picl

Picl uitgelicht

U kunt ons ook vinden op Facebook en Twitter

Vacature

Het Luxor Theater in Zutphen zoekt:
-2 filmoperateurs (voorkeur voor dagdiensten)
 

 

 

Houtmarkt 64 | 7201 KM Zutphen | 0575 - 51 37 50 | route | privacy statement | info@luxorzutphen.nl | Twitter Facebook