Geschiedenis

Default

Ontstaansgeschiedenis filmtheater

In 1954 richt een aantal mensen uit het onderwijs samen met een predikant, een ondernemer en de burgemeester de Zutphense Filmliga op. Doelstelling ‘Het bevorderen van de culturele film in de ruimste zin des woords en meer in het bijzonder het bevorderen van het begrip en de kennis van de filmkunst als culturele uiting onder het publiek van Zutphen en omstreken’. Vanuit dit mooie ideaal wordt elke woensdagavond in Luxor een film vertoond die aan hoge esthetische waarden voldoet. De publieke opkomst is steeds hoog, met in het seizoen 1965/66 gemiddeld 83 bezoekers per vertoning.

Plan voor filmtheater in bestaand bioscoopgebouw

In 1985 wordt Stichting Filmtheater Zutphen opgericht. Deze stichting komt voort uit de werkgroep Film van stichting KIZ (Kultureel Initiatief Zutphen), waar de Zutphense Filmliga haar initiatief zag voortgezet. KIZ begon ooit met filmvoorstellingen op geïmproviseerde plaatsen in de stad. Stichting Filmtheater Zutphen maakt in 1987 haar plannen bekend voor een filmtheater dat grotendeels op vrijwilligers moet drijven. De situatie in Zutphen is namelijk zorgwekkend: de laatste twee bioscopen staan op het punt van sluiten.

Luxor Theater wordt op 3 maart 1987 voor 190.000 gulden verkocht aan Woningbouwvereniging Zutphen. Nog voor de sluiting van de bioscoop komt Stichting Filmtheater Zutphen met haar plannen voor een ‘nieuw’ niet-commercieel filmtheater. Het oog valt op Luxor. Een architect zorgt voor tekeningen met een nieuwe indeling. Prijskaartje van de verbouwing: 125.000 gulden. Deels te subsidiëren door het rijk en de gemeente. En deels uit eigen middelen, met opbrengsten uit een filmweek als start.

Opening op 28 april 1989

Rieks Hadders van het Nederlands Filmmuseum opent Filmtheater Luxor op 28 april 1989. Aansluitend draait Love at First Sight van de Georgische filmmaker Reso Esadze. Het Luxor Filmtheater geeft met een inloopmiddag meteen ook een visitekaartje af aan de bevolking. Naast animatiefilms van Paul Driessen wordt het publiek getrakteerd op eigentijdse films, muziekoptredens in het keldercafé – met niemand minder dan drs. P – een toverlantaarnvoorstelling en cabaret.

Veelzijdig programma

Het programma van Filmtheater Luxor is van meet af aan veelzijdig. Naast films worden bezoekers getrakteerd op jeugdtheater, poëziemanifestaties, festivals, lezingen, cabaretestafettes en café-chantants. Artiesten als Candy Dulfer, Soesja Citroen en Slagerij van Kampen traden hier op in het begin van hun carrière. En het bezoekersaantal loopt gestaag op: van 3.618 bezoekers in 1989 naar 18.869 in 2013. Met het verleden omarmt het filmhuis weer het Luxor Theater van de stad Zutphen.

Digitale filmagenda

U kunt de filmagenda ook als pdf-bestand downloaden

downloaden

Reserveren

Reserveren kan via onze website. Luxor is telefonisch bereikbaar vanaf een uur voor aanvang van iedere voorstelling. Ons telefoonnummer is (0575) 51 37 50.

Omdat het vooraf vaak druk is aan de kassa, kunt u beter tijdens de voorstelling bellen. Gereserveerde kaarten dient u uiterlijk een half uur voor aanvang op te halen. 

Meer informatie over kijkwijzer klik hier

Houtmarkt 64 | 7201 KM Zutphen | 0575 - 51 37 50 | route | privacy statement | info@luxorzutphen.nl | Twitter Facebook