Geschiedenis

Default

Geschiedenis pand

Het pand heeft middeleeuwse fundamenten uit de 15e eeuw. In 1635 kwam het in bezit van de stad Zutphen en werd het ingericht als vleeshuis Den Gulden Hoorn. Rond 1860 werd het pand verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel. Midden jaren 20 werd de pui omkaderd met rijk gedecoreerd tegelwerk in art-decostijl. Deze pui inclusief bovenlicht werd als één geheel ontworpen door architect J. Wibbelink uit Groningen en is rijksmonument. Het pand is nu eigendom van Torenstad Groep Monumentenbeheer.

Van meubelzaak tot bioscoop

Piet Egbert Scharphorn, schoenenfabrikant en bioscoopexploitant in Bedum, dient op 17 mei 1918 een vergunningaanvraag in om ‘eene door elektriciteit gedreven bioscoop op te richten’aan de Houtmarkt 64. De vorige uitbater van dit pand – de NV Meubileerinrichting v/h E.W. Frederiks en zoon – adverteerde op vrijdag 22 maart nog met de laatste dag van de uitverkoop. Wegens liquidatie moesten de magazijnen van de meubelzaak volledig leeg.

Op 5 oktober 1918 opent de Zutphensche Bioscoop Luxor de deuren. Een schot in de roos! Zo vermeldt de Zutphensche Courant: “Bij de opening van Luxor was het zoo, dat het publiek zich aan den ingang verdrong om toch maar kaarten te kunnen krijgen.”De bioscoop telt bij opening vierhonderd zitplaatsen. Voor de begeleidende muziek is een apart balkon gereserveerd op een ongebruikelijke plek: niet voor het doek, maar achter in de zaal.
Door de lopende restauratiewerkzaamheden is er nog geen dagelijkse vertoning. Het succes neemt een vlucht in 1919, met stomme film met live begeleiding en een explicateur. Vanaf 1924 draaien de wekelijkse polygoonjournaals in doorlopende voorstellingen in Zutphen.

Luxor als familiebedrijf

Vanaf de jaren dertig wordt het Luxor Theater geëxploiteerd door de familie Zieren. Eerst door de vader, vanaf de jaren vijftig door diens zoon Ton. Na de Tweede Wereldoorlog is film een belangrijk medium en het publiek stroomt toe. In de archieven zijn advertenties terug te vinden waarin Luxor zich afficheert als de bioscoop voor ‘goede films’.

In de jaren zestig wordt het theater verbouwd en krijgt de zaal een lager plafond, 248 comfortabele stoelen en nieuwe vloerbedekking. Voorin zijn de goedkopere plaatsen met skaileren bekleding en achterin de fraai gestoffeerde duurdere logeplaatsen die hoger liggen. Het doek is bijna ter hoogte van de Rode Toorenstraat. Ton Zieren hoopt hiermee klaar te zijn voor de toekomst, nu de televisie steeds meer huiskamers vult. Maar het mag niet baten. Luxor krijgt het moeilijk en wordt een eenmansbedrijf waar de uitbater kaartjes verkoopt, de film draait en de gasten uitgeleide doet. Zieren lijdt steeds meer verlies en ziet zich uiteindelijk gedwongen de bioscoop in 1987 te sluiten.

Plan voor filmtheater in bestaand bioscoopgebouw

In 1985 wordt Stichting Filmtheater Zutphen opgericht. Deze stichting komt voort uit de werkgroep Film van stichting KIZ (Kultureel Initiatief Zutphen), waar de Zutphense Filmliga haar initiatief zag voortgezet. KIZ begon ooit met filmvoorstellingen op geïmproviseerde plaatsen in de stad. Stichting Filmtheater Zutphen maakt in 1987 haar plannen bekend voor een filmtheater dat grotendeels op vrijwilligers moet drijven. De situatie in Zutphen is namelijk zorgwekkend: de laatste twee bioscopen staan op het punt van sluiten.

Luxor Theater wordt op 3 maart 1987 voor 190.000 gulden verkocht aan Woningbouwvereniging Zutphen. Nog voor de sluiting van de bioscoop komt Stichting Filmtheater Zutphen met haar plannen voor een ‘nieuw’ niet-commercieel filmtheater. Het oog valt op Luxor. Een architect zorgt voor tekeningen met een nieuwe indeling. Prijskaartje van de verbouwing: 125.000 gulden. Deels te subsidiëren door het rijk en de gemeente. En deels uit eigen middelen, met opbrengsten uit een filmweek als start.

Opening op 28 april 1989

Rieks Hadders van het Nederlands Filmmuseum opent Filmtheater Luxor op 28 april 1989. Aansluitend draait Love at First Sight van de Georgische filmmaker Reso Esadze. Het Luxor Filmtheater geeft met een inloopmiddag meteen ook een visitekaartje af aan de bevolking. Naast animatiefilms van Paul Driessen wordt het publiek getrakteerd op eigentijdse films, muziekoptredens in het keldercafé – met niemand minder dan drs. P – een toverlantaarnvoorstelling en cabaret.

Veelzijdig programma

Het programma van Filmtheater Luxor is van meet af aan veelzijdig. Naast films worden bezoekers getrakteerd op jeugdtheater, poëziemanifestaties, festivals, lezingen, cabaretestafettes en café-chantants. Artiesten als Candy Dulfer, Soesja Citroen en Slagerij van Kampen traden hier op in het begin van hun carrière. En het bezoekersaantal loopt gestaag op: van 3.618 bezoekers in 1989 naar 18.869 in 2013. Met het verleden omarmt het filmhuis weer het Luxor Theater van de stad Zutphen.

Het huidige pand

Filmzaal

De intieme filmzaal heeft tachtig comfortabele stoelen met genoeg beenruimte en een podium. Het huidige interieur dateert van 2005.
De jaren daarna is flink geïnvesteerd in professionele zaalversterking en zaallicht. Hierdoor is er ruimte voor de podiumkunst en is de samenwerking met bijvoorbeeld de Hanzehof goed te faciliteren.

U kunt van ons prachtige filmtheater gebruik maken voor 250,- euro per dagdeel, excl. btw. 
Dit bedrag is excl. de huur van een te vertonen film.

Mindervaliden graag van tevoren aanmelden. Rolstoelgebruikers hebben helaas zeer beperkt toegang.

Theatercafé

Het theatercafé is gevestigd in de middeleeuwse gewelvenkelder onder de filmzaal. Vanaf een uur voor - tot een uur na iedere voorstelling, is het geopend. Wij maken voor u een heerlijke cappuccino, espresso, latte macchiato e.a. Voor theeliefhebbers is er een uitgebreid assortiment Dilmah-thee. 

Onze koffie en thee zijn Fairtrade en biologisch. Verder biedt ons theatercafé een ruim assortiment frisdranken, bier en goed geselecteerde wijnen van  Schaapveld & Neleman.

Digitale filmagenda

U kunt hieronder het E-programma downloaden

downloaden

Reserveren

Reserveren kan via onze website. Luxor is telefonisch bereikbaar, vanaf een uur voor aanvang van iedere voorstelling,
op nummer (0575) 51 37 50.

Omdat het vooraf vaak druk is aan de kassa, kunt u beter tijdens de voorstelling bellen. Gereserveerde kaarten dient u uiterlijk een half uur voor aanvang op te halen. 

Meer informatie over kijkwijzer klik hier

Houtmarkt 64 | 7201 KM Zutphen | 0575 - 51 37 50 | route | privacy statement | info@luxorzutphen.nl | Twitter Facebook