Luxor van toen tot nu!

Default

Rijksmonument

Luxor is gevestigd in een rijksmonument. Fundamenten uit de vijftiende eeuw vormen de basis van het pand. Het gebouw stond er al toen niemand nog kon vermoeden dat er ooit films zouden worden vertoond.
In 1635 kwam het gebouw in bezit van de stad Zutphen. Het werd ingericht als vleeshuis Den Gulden Hoorn. Dat onderging rond 1860 een ingrijpende verbouwing, waarbij een nieuwe voorgevel werd aangebracht.
Medio jaren twintig van de vorige eeuw werd de pui omkaderd met rijk gedecoreerd tegelwerk in art Deco stijl. De Groningse architect J. Wibbelink ontwierp pui en bovenlicht als één geheel. Tegenwoordig is het pand eigendom van Torenstad Groep Monumentenbeheer.

Van meubelzaak tot bioscoop

Piet Egbert Scharphorn, schoenenfabrikant en bioscoopexploitant in Bedum, dient op 17 mei 1918 een vergunningaanvraag in om ‘eene door elektriciteit gedreven bioscoop op te richten’aan de Houtmarkt 64.
Tot die tijd had het gebouw dienst gedaan als meubelzaak.

De uitbater daarvan – de NV Meubileerinrichting v/h E.W. Frederiks en zoon – adverteerde op vrijdag 22 maart nog met de laatste dag van de uitverkoop. Wegens liquidatie moest alles weg. Ook uit de magazijnen.

Op 5 oktober 1918 opent de Zutphensche Bioscoop Luxor de deuren. Het blijkt al snel een schot in de roos. De Zutphensche Courant schrijft: “Bij de opening van Luxor was het zoo, dat het publiek zich aan den ingang verdrong om toch maar kaarten te kunnen krijgen. De bioscoop telt bij opening vierhonderd zitplaatsen. Voor de begeleidende muziek is een apart balkon gereserveerd op een ongebruikelijke plek: niet voor het doek, maar achter in de zaal.
De restauratiewerkzaamheden zijn dan nog in volle gang. Zodra die is afgerond, wordt een doorlopende filmvertoning mogelijk. Het succes neemt een vlucht in 1919: stomme films met live begeleiding en een explicateur. Vanaf 1924 draaien de wekelijkse Polygoonjournaals in doorlopende voorstellingen in Zutphen.

Familiebedrijf

Vanaf de jaren dertig wordt het Luxor Theater geëxploiteerd door de familie Zieren. Eerst door de vader, vanaf de jaren vijftig door diens zoon Ton. Na de Tweede Wereldoorlog blijkt ook in Zutphen dat film zich tot een belangrijk medium heeft ontwikkeld: het publiek stroomt massaal toe. In de archieven zijn advertenties terug te vinden waarin Luxor zich afficheert als de bioscoop voor ‘goede films’.

In de jaren zestig wordt het theater verbouwd. De zaal krijgt een lager plafond, een nieuwe vloerbedekking en 248 comfortabele stoelen. Voorin zijn de goedkopere plaatsen met skai-leren bekleding en achterin de hoger gelegen fraai gestoffeerde duurdere logeplaatsen. Het doek bevindt zich bijna ter hoogte van de Rode Toorenstraat. Ton Zieren hoopt de concurrentie van de steeds populairdere televisie het hoofd te kunnen bieden. Maar het mag niet baten. Luxor krijgt het moeilijk, het wordt een eenmansbedrijf waar de uitbater kaartjes verkoopt, de film draait én de gasten uitgeleide doet.
Ton Zieren lijdt steeds meer verlies en ziet zich uiteindelijk gedwongen de bioscoop in 1987 te sluiten.

Nieuwe plannen

In 1985 wordt Stichting Filmtheater Zutphen opgericht. Deze stichting komt voort uit de werkgroep Film van stichting KIZ (Kultureel Initiatief Zutphen). KIZ begon ooit met filmvoorstellingen op geïmproviseerde plaatsen in de stad. Stichting Filmtheater Zutphen maakt in 1987 haar plannen bekend voor een filmtheater dat grotendeels op vrijwilligers moet drijven. De situatie in Zutphen is zorgwekkend: de laatste twee bioscopen staan op het punt van sluiten.

Luxor Theater wordt op 3 maart 1987 voor 190.000 gulden verkocht aan Woningbouwvereniging Zutphen. Nog vóór de sluiting van de bioscoop komt Stichting Filmtheater Zutphen met een plan voor een ‘nieuw’ niet-commercieel filmtheater. Het oog valt op Luxor. Een architect zorgt voor tekeningen met een nieuwe indeling. Prijskaartje van de verbouwing: 125.000 gulden. Deels te subsidiëren door het rijk en de gemeente. En deels uit eigen middelen, met opbrengsten uit een filmweek als startpunt.

Opening 

Rieks Hadders van het Nederlands Filmmuseum opent Filmtheater Luxor op 28 april 1989. Aansluitend draait Love at First Sight van de Georgische filmmaker Reso Esadze. Het Luxor Filmtheater geeft met een inloopmiddag meteen ook een visitekaartje af aan de bevolking. Naast animatiefilms van Paul Driessen kan het publiek eigentijdse films bekijken en genieten van muziekoptredens in het kelder-café – met niemand minder dan drs. P –, een toverlantaarnvoorstelling en cabaret.

Veelzijdig programma

Bezoekers worden niet alleen getrakteerd op zeer uiteenlopende films, maar ook op jeugdtheater, poëziemanifestaties, festivals, lezingen, cabaretestafettes en café-chantants. Artiesten als Candy Dulfer, Soesja Citroen en Slagerij van Kampen treden in Luxor op als ze in Nederland verder nog nauwelijks bekend zijn. Het bezoekersaantal loopt gestaag op: van 3.618 bezoekers in 1989 naar 18.869 in 2013. Op de locatie aan de Houtmarkt waar het in 1918 ooit begon, zijn films weer terug van weggeweest.

Heden

Filmzaal

De intieme filmzaal heeft tachtig comfortabele stoelen met genoeg beenruimte en een podium. Afgelopen jaar is flink geïnvesteerd in vernieuwde stoelen, een nieuw kleurenpalet op de muren en nieuw tapijt.

U kunt van ons prachtige filmtheater gebruik maken voor 300,- euro per dagdeel, excl. btw. 
Dit bedrag is excl. de huur van een te vertonen film.

Rolstoelgebruikers gaan vanaf 2020 toegang krijgen door middel van een rolstoellift. 
Rolstoelgebruikers & mindervaliden graag van tevoren aanmelden.

Theatercafé

In 2019 is het café compleet vernieuwd, inclusief de toiletgroep.
Het theatercafé is gevestigd in de Middeleeuwse gewelvenkelder onder de filmzaal. Vanaf een uur voor - tot een uur na iedere voorstelling, is het geopend. Wij maken voor u een heerlijke cappuccino, espresso, latte macchiato e.a. Voor theeliefhebbers is er een uitgebreid assortiment Dilmah-thee.

Onze koffie en thee zijn Fairtrade en biologisch. Verder biedt ons theatercafé een ruim assortiment frisdranken, bier en goed geselecteerde wijnen van Schaapveld & Neleman.

Digitale filmagenda

U kunt hieronder ladder downloaden

downloaden

Vacature

Het Luxor Theater in Zutphen zoekt:
-2 filmoperateurs (voorkeur voor dagdiensten)
 

 

 

Houtmarkt 64 | 7201 KM Zutphen | 0575 - 51 37 50 | route | privacy statement | info@luxorzutphen.nl | Twitter Facebook